UA-37033164-1
[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

U begrijpt natuurlijk dat u het nodige papierwerk moet regelen en invullen als u wilt trouwen in Australie, zowel in Nederland als Australie. Ook bij terugkomst in Nederland moet U de huwelijks documenten “legaal” maken door ze in te laten schrijven bij de gemeente waar U woonachtig bent.  Om het allemaal wat gemakkelijker te maken hebben we onderzoek gedaan bij Nederlandse en Australische overheids websites en de informatie hier geplaatst. LET OP, deze informatie kan veranderen op de betreffende websites, daarom hebben we ook de bron onder elk artikel gezet zodat U het kunt nagaan.

[/vc_column_text]Wat te doen bij terugkomst in Nederland

Als u in het buitenland bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, heeft u hiervan een buitenlandse akte. Nederlanders kunnen deze akten laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag. Verzoek tot inschrijving buitenlandse akte

  • Gebruik het digitale formulier voor het inschrijven van uw buitenlandse akte.
  • De benodigde bijlagen kunt u digitaal meesturen. Voor de eerste beoordeling van de afdeling Landelijke Taken is het voldoende om een scan van de originele documenten te maken en die te uploaden. Later in de procedure moet u de originele documenten opsturen.

Nodig bij het omzetten van de akte

Let op: hieronder volgt algemene informatie. Na ontvangst van het ingevulde formulier neemt een medewerker van afdeling Landelijke Taken contact met u op om te bespreken wat in uw situatie nodig is. Als u een buitenlandse huwelijksakte of buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap wilt inschrijven, heeft u de volgende stukken nodig:
  • een afschrift van de buitenlandse huwelijksakte/buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap met een verklaring dat het afschrift gelijk is aan het origineel (gewaarmerkt). Het afschrift mag ouder zijn dan 6 maanden. Controleer goed of uw afschrift een legalisatie of apostille nodig heeft. Of een vertaling.
  • een bewijs Nederlanderschap van een of beide partijen. Dit is (een kopie van) een identiteitskaart, Nederlands paspoort of een verklaring van (ex)-Nederlanderschap.
  • een kopie paspoort van de partner zonder Nederlandse nationaliteit.
  • een origineel, volledig gewaarmerkt afschrift van de geboorteakte van beide partners. Controleer goed of uw afschrift een legalisatie of apostille nodig heeft. Of een vertaling.
  • een ondertekend verzoek tot inschrijving van verzoeker.
  • een kopie van het paspoort of identiteitsbewijs van de verzoeker (als dit iemand anders is).
U krijgt een ontvangstbevestiging als de documenten zijn ontvangen. Zodra de huwelijksakte of akte van geregistreerd partnerschap is ingeschreven, sturen wij u alle originele buitenlandse documenten aangetekend terug. Als u een buitenlandse huwelijksakte of buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap in Den Haag laat inschrijven, kunt u bij de Haagse burgerlijke stand een recent en geldig afschrift van deze akte opvragen. Als u een afschrift nodig heeft, hoeft u daarvoor niet terug naar het buitenland.

Voorwaarden

  • U kunt alleen een buitenlandse huwelijksakte of buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap inschrijven als een van de partners Nederlander is (geweest) of een vluchteling met een Nederlandse verblijfsvergunning voor (on)bepaalde tijd (verblijfsdocument III of IV).
  • De buitenlandse huwelijksakte of buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap moet volgens plaatselijke voorschriften gemaakt zijn door een bevoegde instantie. Deze instantie mag geen Nederlandse ambassade of consulaat zijn.
  • Als u in Nederland woont: u heeft de huwelijksakte of de akte van geregistreerd partnerschap laten verwerken in de BRP van de gemeente waar u woont.
  • Een buitenlandse akte is niet automatisch rechtsgeldig in Nederland. Op rijksoverheid.nl kunt u de lijst met landen raadplegen om te zien welke legalisatie of apostille voor welk land geldt.

Eisen aan de taal

Kosten

Aan de inschrijving zijn geen kosten verbonden. De gemeente brengt wel verzendkosten, afschriften, trouwboekjes en internationale uittreksels in rekening.

Hoe lang duurt het?

Het inschrijven van een buitenlandse akte duurt ongeveer 3 maanden vanaf het moment dat uw dossier compleet is.   Bron: http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Buitenlandse-huwelijksakte-omzetten-in-een-Nederlandse-akte.htm

Informatie vanuit Australie

To be legally married in Australia, a man and woman must:

  • not be married to someone else
  • not be marrying a parent, grandparent, child, grandchild, brother or sister
  • be at least eighteen years old, unless a court has approved a marriage where one party is aged between sixteen and eighteen years old
  • understand what marriage means and freely consent to becoming husband and wife
  • use specific words during the ceremony
  • give written notice of their intention to marry to their authorised celebrant.
The celebrant you choose will help you understand these requirements. You don't have to be an Australian citizen or a permanent resident of Australia to legally marry here. You can find marriage visa information on the Department of Immigration and Border Protection website, if you hope to live in Australia after your marriage.  

Important paperwork—Notice of Intended Marriage

A completed Notice of Intended Marriage form must be given to your celebrant at least one month before the wedding. You can give it to your celebrant up to eighteen months beforehand. Your celebrant can help you complete the form. The notice may be completed and witnessed outside Australia if required. Talk to your celebrant if there is less than one month before your wedding. A prescribed authority may approve a shorter notice time in some limited circumstances. You will need to give your celebrant evidence of date and place of birth, identity and the end of any previous marriages for each party. Your celebrant may also ask you to complete a statutory declaration to support your evidence.  

Finding a celebrant

Only an authorised celebrant can legally perform your marriage. Authorised celebrants perform civil and religious ceremonies. There are three kinds of authorised celebrants:
  1. Commonwealth-registered marriage celebrants who perform civil and religious ceremonies (for independent religious organisations). The fees charged by these celebrants are not fixed. Prices may vary between celebrants. They are also required to follow the Code of practice for marriage celebrants.
  2. Ministers of religion of a recognised denomination who perform religious ceremonies. These celebrants are regulated by state and territory registries of births, deaths and marriages and their respective religious organisation.
  3. State officials who perform civil ceremonies.
This includes some staff of state and territory registries of births, deaths and marriages and some local courts. The Coalition of Celebrant Associations offers some tips on choosing your celebrant. For more information, visit the Find a marriage celebrant page.  

After you are married

On the day of your wedding, you will sign three marriage certificates. Each certificate should be signed by you, your celebrant and two witnesses. Your celebrant will give you one of the certificates as a record of your marriage. Your celebrant must register your marriage with the registry of births, deaths and marriages in the state or territory it took place within fourteen days. The certificate issued by the registry of births, deaths and marriages is required for many official purposes. You should apply for a copy of this certificate from the registry after your wedding.  

Making a complaint about a Commonwealth-registered marriage celebrant

Speak to your celebrant early if you have concerns. If you can't resolve the issue you can find more information on the complaint about a marriage celebrant page.  

Same-sex relationships

Australian law defines marriage as a union between a man and a woman. Same-sex marriages entered into in other countries are not recognised as legal marriages in Australia.   Bron: http://www.ag.gov.au/FamiliesAndMarriage/Marriage/Pages/GettingmarriedinAustralia.aspx  

Wat U moet / kunt regelen vanuit Nederland

Trouwen en het buitenland

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen in Nederland trouwen. Nederlanders die in het buitenland willen trouwen, kunnen contact opnemen met de buitenlandse instantie die het huwelijk voltrekt. Nederlanders die in het buitenland zijn getrouwd kunnen hun huwelijk registeren in Nederland. Als zij weer in Nederland komen wonen is dat verplicht.    

Trouwen in het buitenland

Wilt u als Nederlander in het buitenland trouwen? Dan moet u nagaan of u volgens de rechten van het land (als vreemdeling) mag trouwen. Ook moet u navragen welke documenten u nodig heeft. Bijvoorbeeld een geboorteakte en een verklaring over uw burgerlijke staat. U kunt hiervoor contact opnemen met de buitenlandse instantie die het huwelijk voltrekt. U kunt sinds 2012 niet meer op een Nederlandse ambassade in het buitenland trouwen.  

Huwelijk registreren

Als u in Nederland woont, moet u het huwelijk registreren in de Basisregistratie personen (BRP). Als u als Nederlander in het buitenland woont, is dit niet mogelijk. Het is verstandig om uw buitenlandse huwelijksakte in te schrijven in het huwelijksregister. Dit doet u bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. U kunt dan altijd een uittreksel of afschrift van de akte opvragen.  

Legalisatie buitenlandse huwelijksakte

Als u de buitenlandse huwelijksakte in Nederland wilt laten inschrijven, moet u deze eerst laten legaliseren.  Dit laat u doen door de autoriteiten van het land waar u getrouwd bent. Daarna moet de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging van dat land de huwelijksakte legaliseren.  

Bemiddeling door Buitenlandse Zaken bij legalisatie

Heeft u de Nederlandse nationaliteit? Dan kan het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) in Nederland soms bemiddelen bij de legalisatie. BZ kan dan de buitenlandse huwelijksakte voor u opvragen en laten legaliseren. Op de websites van de Nederlandse vertegenwoordigingen kunt u per land zien of dit mogelijk is. Een verzoek tot legalisatie via BZ kunt u indienen bij het Consulair Dienstencentrum (CDC).  

Verklaring van huwelijksvoornemen

In sommige landen vragen de plaatselijke autoriteiten om een verklaring van huwelijksvoornemen. De Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar u wilt trouwen, geeft deze verklaring af.  

Verklaring van ongehuwd zijn of verklaring van huwelijksbevoegdheid

In sommige landen moet u bewijzen dat u niet getrouwd bent. Of dat u geen geregistreerd partnerschap heeft met iemand anders. Hiervoor heeft u een verklaring van ongehuwd zijn of een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan u vragen naar een van deze verklaringen. Beide verklaringen kunt u aanvragen via de burgerlijke stand van uw laatste woonplaats.  

Geregistreerd partnerschap in het buitenland

De regels voor trouwen in het buitenland gelden normaal gesproken ook voor een geregistreerd partnerschap in het buitenland. Wilt u als Nederlanders een geregistreerd partnerschap sluiten in het buitenland? Neem dan contact op met de buitenlandse autoriteiten. Zij bepalen of u in aanmerking komt voor het sluiten van een geregistreerd partnerschap. En welke documenten hiervoor nodig zijn.     Bron: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/trouwen-en-het-buitenland

[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]